Vuoden 2020 parhaat elokuvat - Top 50

Vaiana (2017) - Arvostelu


Arvostelussa Vaiana (2017)

Kun puolijumala Mauin aiheuttama muinainen kirous uhkaa saavuttaa Vaianan kotisaaren, päättää tyttö etsiä käsiinsä Mauin ja purkaa kirouksen.

Traileri

Genre: Animaatio / Seikkailu
Ohjaus: Ron Clements, Don Hall, John Musker, Chris Williams
Käsikirjoitus: Jared Bush
Päätähdet: Auli'i Cravalho, Dwayne Johnson / Yasmine Yamajako, Veeti Kallio
Kesto: 107 min.

"I am not a princess.
- If you wear a dress and have an animal sidekick, you're a princess."

Ihan ensimmäisenä elokuvan nimi on Moana jenkkilässä ja Euroopassa se taas on Vaiana, koska ymmärtääkseni jokin kosmetiikkabrändi omistaa nimimerkin Moana osassa Eurooppa. Menen näissä aina niin sekaisin kun itse pelaan alkuperäisillä nimillä, joten todennäköisesti käytän molempia nimiä tämän arvostelun aikana. Toki ihan mielenkiintoista, ettei oltu Disneyllä hereillä ja selvitetty ennakkoon, että onko nimi käytettävissä jokapuolella. Nimittäin ääninäyttelijät jouduttiin kutsumaan takaisin äänittämään osa dialogista uudelleen eurooppalaisversioita varten juuri tämän nimimokan seurauksena.

Kenties kaikki fokus on mennyt itse elokuvaan ja tarinaan. Ensimmäisen kässärivedoksen kirjoitti Taika Waititi, joka on edennyt viime vuosien aikana isolla tavalla maailman tietoisuuteen ja sen seurauksena miehen seuraava projekti onkin Marvelin Thor: Ragnarok. Käsikirjoituksen on vienyt maaliin Zootropoliksestakin vastannut Jared Bush. Ohjaajan pallilla istuneilta kavereilta puolestaan löytyy semmoisia vaatimattomia klassikoita kuten Aladdin, Prinsessa ja Sammakko, Pieni Merenneito, Hercules, Big Hero 6 jne.

Koska tekijöiden kokemus ulottuu vielä 90-luvun piirrosanimaatioon, niin kenties juuri siksi Vaiana henkii mukavaa liittoa perinteisen ja nyky-Disneyn välillä. Esimerkiksi Mauin tatuointien animaatiot on toteutettu ilahduttavasti käsin ja joudun pitkin hampain toteamaan, ettei puolestaan vastaavasti maisemista tai vedestä saisi samanlaista lopputulosta irti käsin. Mutta jospa ei mennä tämän pidemmälle taas tämän tietokoneanimointi vs. käsin piirtäminen -väittelyn suhteen. Tuttua Disneytä hyvässä ja pahassa on myös, että äänet ja musiikki ovat jatkuvasti vaarassa vyöryä puheen yli. Hyviin puoliin taas kuuluu eittämättä, että kyseessä on hyvällä tavalla se perinteinen Disneyn prinsessatarina. Taianomainen seikkailu, roolimallin mitat täyttäviä henkilöhahmoja, opetuksia, komediaa, oman tien löytämistä, eläinystäviä ja tietenkin unohtumatonta musiikkia.

Tarina nojaa polynesialaisiin kulttuureihin ja uskomuksiin, joissa tietenkin luonto ja perinteet ovat kaikki kaikessa. Samat kaksi tekijää ovat yleensä myös läsnä idän animaatiomestarin Hayao Miyazakin elokuvissa. Mistä tuleekin taas mieleeni Moanan Te Ka / Te Fiti -hahmon muistuttavan vahvasti Prinsessa Mononoken Metsän henkeä. Moanassa puolijumala Maui varastaa Te Fitin sydämen, joka periaatteessa synnyttää elämää. Mononokessa taas ihmiset vievät Metsän hengen pään, jolla on samansuuntaisia voimia. Näiden itsekkäiden tekojen seurauksena nämä hyvät jumalat muuttuvat pahoiksi ja tuhoaviksi voimiksi.


Dwayne "The Rock" Johnson oli viime vuoden lopulla julkistetun listan mukaan maailman parhaiten palkattu näyttelijä ja hänen tähdittämänsä (rehellisesti sanoen) keskinkertaiset elokuvat ovat onnistuneet tuottamaan käsittämättömästi voittoa ja paljon. Olen ukkoa seurannut showpainiajoilta asti ja mies on tehnyt jumalattoman määrän töitä näyttelemisen eteen parantuen jatkuvasti. Nykyisen ja vanhan Johnsonin ero on todella valtava, eikä kehitys ole vielä pysähtynyt. Silti The Rockin ääniroolia Mauina pelkäsin ennakkoon melko paljonkin, mutta pelko osoittautui turhaksi. Vaikka Maui hahmona muistuttaakin miestä itseään, niin silti suoritus on paitsi hyvä niin myös valloittava aina lauluosuutta myöten. On parempi ollakin, koska pressikiertueella Johnson kehui ääninäyttelyn olevan vaikein näyttelyn ala ja kuinka häntä itseään ärsyttää kun kuuluisat nimet käyvät puolivillaisesti purkittamassa ääniroolisuorituksensa. Vitsailihan Chris Rock myös jokunen vuosi sitten Oscar-gaalassa siitä, kuinka ääninäyttelijä on kuin papukaija, joka vain kysyy seuraavan dialoginpätkänsä ja toistaa sen sitten omana itsenään. Ja kun homma on purkissa, niin käteen lyödään miljoona dollaria. Kyllä näissä jutuissa on oma itunsa, sillä aina välillä joitain animaatioita myydään aika vahvasti näyttelijöiden nimillä. Kuten myös löytyy esimerkkejä siitä kuinka hyvä ja nimekäs näyttelijä on käynyt omalla persoonallaan keräämässä rahat talteen hoitaen homman intohimottomasti autopilotilla.

Ääninäyttelyn saralla elokuvan tähti on kuitenkin Auli'i Carvalho, joka valittiin Vaianan osaan tuhansien tuntemattomien ja tunnettujen nimien joukosta avoimella haulla. Hänellä ei ole aikaisempaa elokuvakokemusta, mutta tämä nyttemmin 16-vuotias tyttönen on roolissaan suorastaan valloittava ja hän saa lauluosuudetkin vaikuttamaan kadehdittavan vaivattomilta.


Vaina on ehdolla kahteen Oscariin; paras animaatio ja paras laulu. Elokuvan biisit ovat suurimmilta osin Lin-Manuel Mirandan ja Opetaia Foa'in käsialaa. Oscar-ehdokkaana on Alessia Caran laulamanakin radiosoitossa pyörinyt How Far I'll Go (Taivaanrantaan) ja se pysti voi mennä aikalailla kenelle tahansa näin pikaisesti ennakkoon ajateltuna. Toinen erityinen helmi on Mauin laulama kekseliäs musiikkinumero You're Welcome (Ei kestä), jonka viimeinen säkeistö viedään läpi piirrosanimaation rytmittämänä. Mirandahan vastasi musiikkiteatterin saralla popkulttuurin saakka massiivisesti ulottuneesta ilmiöstä nimeltä Hamilton. Olen jo kauan odottanut tämän hip-hop musikaalin dvd-julkkaria, mutta vaikka se onkin jo taltioitu, niin julkkarista ei ole edellenkään tietoa. Toki bucket-listalta löytyy Broadway showssa käynti...

Disney on tehnyt viime aikoina todella kovia ja tarinallisesti moniulotteisia elokuvia. Vaianakin on erittäin hyvä leffa, mutta se ei kuitenkaan yllä simppelillä, vaikkakin sydämellisellä tarinallaan tuohon edellämainittuun joukkoon, josta löytyvät esimerkiksi Frozen, Big Hero 6, Inside Out ja Zootropolis. Joten mitä tulee Parhaan animaation Oscarin kohtaloon, niin se on todellakin ollut Zootropoliksen heiniä jo ko. elokuvan ilmestymisestä saakka.

Kun se ei välttämättä tekstistä käy ilmi, niin niputtaen Vaiana on minulle ainakin näistä Oscar-ehdokkaina olevista animaatioista toiseksi kovin kokonaisuutena. Joskin Kubon saatoin katsoa hieman epäedullisissa olosuhteissa ja täten siitä jäi hieman alakanttiin oleva kuva. Mutta kiteytetään kaikki nämä sitten Oscar-jutustelussa gaalan alla.

Odotukset, vangitsevuus ja teema 8
Näyttely 8
Audiovisuaalinen elämys 8,5
Juoni/käsikirjoitus 7,5
Uudelleenkatseluarvo 7
Viihde 8


IMDB

Katsomisvinkit: Lilo & Stitch, Pieni Merenneito, Prinsessa ja sammakko, Prinsessa Mononoke, Kubo ja samuraiseikkailu, Children Who Chase Lost Voices, Karhuveljeni Koda

Kommentit